Sök på XProfil.se

Kapa IT-kostnaderna! Del 2 - Vektorgrafik med Inkscape

Kapa IT-kostnaderna! Del 2Del 2: Vektorgrafik med Inkscape

Allt från små egenföretagare till stora multinationella företag brottas med kostnader för IT-system. Nästan ingen kan leva utan dem snart, om inte annat så blir i alla fall vardagen mycket enklare med hjälp av dem. Många företagare bygger dessutom hela sin verksamhet runt sina IT-system.

Den här artikeln är den andra delen i en serie som förhoppningsvis kan hjälpa till med att kapa IT-kostnaderna för ditt företag.

 

 

Open Source, GPL - Gratis är gott!

Det finns faktiskt en hel del gratisalternativ där ute. Fler och fler företag och hemanvändare upptäcker att det finns riktigt riktigt bra mjukvaror fritt tillgängliga att ladda ner från internet, helt lagligt!

Det spelar ingen roll vad Open Source och GPL betyder i detta sammanhang. Det viktiga är att mjukvarorna får användas av vem som helst, när som helst. Bara att ladda hem till datorn, installera och köra!

Nackdelarna

Precis som för de flesta övriga mjukvaror inom kategorin "gratis" gäller att ingen av dessa gratismjukvaror omfattas av någon garanti och det finns i regel ingen support att ringa när det krånglar. I vissa fall kan det finnas support via 3:e-part som säljer supporttjänster för vissa mjukvaror. Egentligen borde detta inte vara något problem då det oftast finns ett omfattande supportnätverk på internet (Wiki's, forum, YouTube-videos och hemsidor) med mycket kunniga användare och även utvecklare som gärna hjälper till med att besvara dina frågor.

Inkscape är ett program för vektorgrafik

Inkscape är ett program för skapande och redigering av vektorgrafik. Det skiljer sig väldigt mycket från ett vanligt "ritprogram" som de flesta provat att rita i.

För de som inte är så insatta i vektorgrafik så kan vi börja med att beskriva dess motsats, rastergrafiken.

Rastergrafik för fotografier

En rasterbild (även kallat bitmap-bild) är uppbyggd av ett antal små punkter, s.k. pixlar, i en matris. Antalet pixlar beror på bildens fysiska storlek och upplösning. Varje pixel innehåller dessutom information om vilken färg den har (i regel en av ca 16 miljoner olika nyanser) vilket blir till en stor mängd information som lagras i bildfilen.

Om man förstorar en rasterbild tillräckligt mycket så börjar man se dessa fyrkantiga pixlar vilket i de flesta fall är en oönskad effekt. Vill man förstora ett semesterfotografi som tagits med en gammal 1-megapixels mobilkamera till affischstorlek så får man snabbt problem. En vanlig 15x10 centimeters framkallning kan fungera men vid större förstoringar än så så får man snart en grov och ful bild.

10 gångers förstoringI exemplet med mobilkameran så tillkommer en annan faktor, komprimeringsgrad. En rasterbild i rå-format innehåller en stor mängd information vilket gör att bildfilen blir väldigt stor. För att göra filstorleken hanterbar komprimeras den med hjälp av finurliga algoritmer. Resultatet blir en bild som inte tar upp speciellt stor plats. Bilden ser fortfarande bra ut för blotta ögat men om du förstorar den så ser du ett grovt “block-mönster” vilket är en bieffekt av komprimeringen.

Som ett starkt förenklat exempel på hur komprimering fungerar kan vi ta en bild med en natthimmel. Det mesta på himlen är svart. Stora delar av himlen kan därför “skrotas” och ersättas med ett enda block som är svart. Det är sedan denna information om himlen, “svart” som sparas i den komprimerade bildfilen istället för information om att varje enskild pixel i himlen är svart.

Vektorgrafik - Geometriska former

Även om det går så är det sällan lämpligt att konvertera ett semesterfotografi till vektorgrafik. Däremot så finns det tekniker som gör att man kan skapa vektorbilder som är väldigt verklighetstrogna. Så, vi nöjer oss med det enkla faktum att fotografier är rasterbilder.

Tag nu en logotyp eller en illustration. En sådan kan man kanske rita i vilket ritprogram som helst för att sedan använda på brevpapper och visitkort. Är bilden välgjord så går det säkert bra att använda den till annonser i dagspressen. Men, vad händer när bilden behöver blåsas upp för att passa på en stor 5 gånger 2-meters banderoll, eller kanske tryckas i en finare tidning som kräver 2-300 LPI (linjer per tum) i rasterupplösning? Företaget som ska tillverka banderollen eller trycka tidningen kommer kräva en högupplöst bild alternativt en vektorgrafik.

Vektorgrafik är, till skillnad mot rasterbilder (pixelgrafik), uppbyggda av enkla geometriska former som punkter, linjer, kurvor (s.k. beizer-kurvor), boxar, polygoner och cirklar. Alla dessa bygger på matematiska ekvationer vilka sparas i den bildfil som kan visas och redigeras i program som klarar vektorgrafik.

Som ett enkelt exempel kan vi ta en cirkel. När du ritar en cirkel i ett vektorprogram så är det följande information som sparas i vektorbilden; En indikator på att det är en cirkel som ritas, cirkelns radie (ritas en oval så sparas två radier samt rotation runt centrumpunkten), position av cirkelns centrumpunkt (x- och y-koordinat), linjens färg och “penselstil” (t.ex. rund pensel som är 3mm bred) och cirkelns inre färg (fyllnadsfärg).

Fördelarna med vektorgrafik

En beizerkurva i InkscapeDen största fördelen är att då vektorbilden är uppbyggd av geometriska former och ekvationer så är storleken av den skapade bilden utan någon större betydelse. En omskalning av bilden innebär att värden på t.ex. cirkelns radie och streckets bredd ändras relativt till skalan på bilden. Cirkeln blir lika jämn och snygg när den har en radie på 1 centimeter som när den har en radie på 10 meter!

Den andra fördelen är att vektorbildens filstorlek (den plats den upptar på din hårddisk eller liknande) i regel blir väldigt liten. Dessutom förändras inte storleken av att du förstorar bilden till enorma proportioner!

Gör om din gamla logotyp till en vektorbild

Det är aldrig försent att ta in den gamla sönderkopierade logotypen i ett vektorprogram för att vektorisera den. Att vektorisera en enkel logotyp är faktiskt inte så svårt. Den handlar till största del om att rita ut konturerna och bestämma linje- och fyllnadsfärg.

Ha företagets logotyp liggandes redo i vektorformat så sparar ni både tid och pengar.

Om inte annat så kommer tryckeriet eller skyltmakaren att göra jobbet åt dig vid behov, vilket i regel innebär en extra kostnad. Vi har träffat kunder som betalat denna extra utgift ett flertal gånger, för en och samma logotyp! Detta i och med att de köpt annonser från flera olika leverantörer och för varje gång skickat samma lågupplösta (i vissa fall skannad) bild på logotypen. Varje leverantör har då gjort en vektorbild av logon och debiterat arbetskostnaden.
Vår rekommendation är att antingen göra en vektorbild själva (t.ex. med Inkscape) eller be någon som är bra på det att göra det (t.ex. XProfil). Bifoga sedan denna bild till annonsleverantörer och liknande. Har ni redan fått betala för att en annonsleverantör konverterat er logo? Be dem skicka er vektororiginalet (ni har ju betalat för det)!

Om ni har er logotyp samt ev. produktillustrationer och liknande liggandes i ett vektorformat så är ni alltid redo att beställa nästan alla typer av reproduktioner. E-posta vektorlogotypen och brödtexten för en annons till en tidning så har ni förenklat arbetet för samtliga parter och förmodligen sparat en skön slant!

Vad är alternativen till Inkscape?

Det finns några stora namn bland mjukvaror som hanterar vektorgrafik. Ett par av de största är Adobe Illustrator och CorelDRAW. Båda kostar en stöddig slant vilket kan vara omotiverat dyrt för att ta fram en logotyp och ett par enkla illustrationer. Här kommer Inkscape in i bilden!

Inkscape använder filformatet Scalable Vector Graphics (.svg) som är ett format som de flesta andra vektorprogram klarar. Dessutom klarar Inkscape av att öppna ett stort antal andra vektorformat som t.ex. Adobe Illustrator (.ai), CorelDRAW (.ccx, .cdr, .cdt) och AutoCAD (.dxf) samt ett lika stort antal bitmap-format.
Detta garanterar att tryckeriet kan öppna filerna ni skapat i Inkscape!

Vad ingår?

Inkscapes GUIFunktioner och verktyg i Inkscape är välbekanta om ni arbetat i liknande program tidigare. De filter och effekter som finns tillgängliga är ganska imponerande för ett vektorprogram i denna prisklass (läs gratis). För den mer avancerade grafikern så kan avsaknaden av s.k. gradient mesh (delar upp ett område i mindre bitar som kan fyllas med färgövergångar) kännas begränsande. Men Inkscape har väldigt bra oskärpefilter som ger den duktige grafikern ungefär samma möjligheter. Det finns gott om exempel på Inkscape-kreationer som är ruggigt fotorealistiska. Dessutom kan vi snart förvänta oss stöd för gradient mesh i någon av de kommande versionerna av programmet.

Incscape är som sagt öppen källkod, alltså fritt att använda och fritt att utveckla vidare om ni skulle vilja det. Bara att ladda hem och installera! Dessutom finns det ett antal tillägg och fina clip-arts som hjälper till med att öka produktiviteten.

Efter att ha hämtat hem den version av Inkscape som passar din plattform (Windows, Linux eller Mac OS X) så är det bara att installera och köra. Är ni Windows-användare så kan ni även välja att köra din Inkscape portabelt, på ett USB-minne eller liknande, utan att behöva installera det. Perfekt om ni sitter på en företagsdator med reducerade behörigheter att installera nya program. Inkscapes gränssnitt finns översatt till en mängd olika språk och dialekter, däribland svenska. För den som söker utmaning finns även pig latin (engelskt fikonspråk)!
Dokumentation och hjälp finns på internet men är i de flesta fall på engelska.

Slutbetyg

Om jag tvingas sätta ett betyg på Inkscape så måste jag ha en referens. Min referens är Adobe Illustrator som i min mening är nästan allt en illustratör/grafiker kan tänkas behöva. Ställer jag dessa två program mot varandra så vinner Illustrator på teknisk knockout. Adobe Illustrator är bättre på nästan allt och det finns otaliga online-resurser att tillgå om man kör fast samt såklart en officiell support.

Om jag byter perspektiv och ser till prislappen (Adobes mjukvaror är allt annat än billiga) relativt funktionalitet så vinner Inkscape. Inkscape utvecklas dessutom hela tiden och får fler och fler egenskaper som gör det mer och mer till ett proffsverktyg. Dessutom måste ni inte betala för att använda det (utvecklarna tar gärna emot gåvor).

Så, behöver ni ett vektorprogram som ni kan växa med och som inte sliter upp ett stort hål i budgeten så är Inkscape kanon! Dessutom kostar det ju inget att prova. Att köpa Illustrator för att sedan inse att vektorgrafik inte är något för er kan bli en dyrbar erfarenhet.

Komplement

Ja, Inkscape alena är inte tillräckligt om du vill bygga upp en egen liten "grafikbyrå" på kontoret eller i hemmet. Du måste utan tvivel även ha ett program som låter dig arbeta med rastergrafik av olika slag. Det spelar ingen roll om det bara handlar om att snygga till röda ögon i midsommarbilderna eller lägga en snygg bakgrundsoskärpa i produktbilderna - ett bildredigeringsprogram är ett måste!

I nästa del av "Kapa IT-kostnaderna" tittar vi på just sådana program. Gratis-alternativen såklart!

 

 

-- Matz

Referenser

Här finner du referenser och information om Inkscape.

  1. http://inkscape.org/ Inkscapes hemsida med nedladdningslänkar och massor av matnyttig information.
  2. http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/ Inkscape: Guide to a Vector Drawing Program - En online-manual (på Engelska)
  3. http://inkscape.org/doc/ Direktlänk till div. manualer och dokumentation.
  4. http://www.openclipart.org/ OpenClipArt - Massor av gratis Clip-art!
  5. http://ubuntufranborjan.wordpress.com/2010/03/09/hitta-inkscape-skolan/ Inkscape-skolan - Ett svenskt initiativ.
  6. http://www.microugly.com/inkscape-quickguide/ A qick guide to Inkscape - Engelsk grunläggande och bra guide.

Adobe, Corel, Adobe Illustrator, CorelDRAW are either registered trademarks or trademarks of Adobe Systems and Corel Corporation in the United States and/or other countries.

 

Ändringsinformation

Detta är version 1 av artikeln. 
Ändringar i artikeln beskrivs här nedanför i det fall sådana finns.

 

Upphovsrätt

tl_files/design/items/copyright.gif

Allt innehåll, bilder såväl som texter på XProfil.se lyder under lagen om upphovsrätt. Inget eftertryck/kopiering får göras utan tillstånd från XProfil. Vi brukar inte vara omöjliga, bara man frågar först. ;-)
Undantag: Du har tillåtelse att skriva ut artiklar samt att spara ner artiklar som PDF-fil (via PDF-knappen som finns ovanför de artiklar som får laddas ner). PDF-filer och utskrifter får dock enbart användas för personligt bruk och inte spridas vidare.

Bilder och texter som publicerats på XProfil.se är så långt det är möjligt källhänvisade om de inte är XProfils egendom. Skulle vi brustit i vårt ansvar rättar vi oss så fort vi får kännedom om vår överträdelse.


Tillbaka