Contao - Motorn i en unik hemsida!

Contao (f.d. TYPOlight) är ett "innehållshanteringssystem" för hemsidor - även kallat för CMS (Content Management System). Contao låter dig skapa attraktiva hemsidor lika enkelt som att fylla i ett online-formulär.

Contao är mycket välbyggt och kraftfullt och växer i popularitet för varje dag som går. Utvecklingen bedrivs av ett ytterst motiverat och kompetent utvecklingsteam och arbetet bedrivs dygnet runt, året runt!

Dessutom är Contao Open Source, vilket innebär att det är fritt att använda, helt gratis, privat som kommersiellt!

XProfil använder Contao till de flesta av sina kunders hemsidor och givetvis till sin egen. Vi hjälper till med att installera Contao på ett lämpligt webbhotell eller på kundens egna webbserver. Vi designar en hemsida som återspeglar kundens önskemål och behov, både vad gäller design och funktion. Vi erbjuder dessutom utbildning och support samt givetvis hjälp med uppdateringar av hemsidans innehåll om kunden inte vill eller hinner uppdatera hemsidan själv.

Vill du läsa mer om Contao så kan du besöka dess hemsida (på engelska). Där finns massor med information och du kan själv ladda ner och prova Contao på din egen webbserver. Vill du prova först så finns där även en demo-installation som är öppen för alla att provköra.

 

Contao - "Handledning för editorer"

XProfils kunder har hittills varit ensamma om att få ta del av vår folder "Handledning för editorer" som är en digital folder (PDF-dokument) som tagits fram för att fungera som stöd åt editorer (de personer som uppdaterar hemsidans innehåll). Handledningen har även använts vid utbildning av nya editorer.

Än så länge finns det inte några svenska faktaböcker, instruktioner eller manualer tillgängliga för oss svenska Contao-användare. Det material som finns idag är på tyska och engelska. Det bromsar såklart Contaos utveckling på den svenska marknaden, vilket vi tycker är synd.

Snart kan du köpa den!

Contao - "Handledning för editorer"

Då intresset för TYPOlight är stort och ständigt växande även i Sverige så har XProfil beslutat att även erbjuda dig som inte är hemsidekund hos oss att köpa "Handledning för editorer"!

Den nya versionen är mycket mer omfattande än den tidigare, som mer var en avskalad instruktion som var anpassad för våra egna standardkonfigurationer av Contao.

Foldern har nu blivit en hel bok! Nu beskrivs istället alla ingående moduler, innehållselement, användare-/medlemshantering och mycket mycket mer i ett och samma dokument. De vanliga arbetsmomenten för en editor beskrivs med steg-för-steg-instruktioner och allt är rikligt illustrerat med bilder.

Contao förändras snabbt och blir hela tiden bättre och mer finessrikt. Detta innebär förstås att en tryckt bok ganska snabbt skulle bli utdaterad. Vår Handledning för editorer är därför tänkt att i första hand distribueras elektroniskt, som ett PDF-dokument med möjlighet att prenumerera på löpande uppdateringar!

 

Vi kommer att uppdatera denna sida vartefter arbetet med handledningen fortskrider. Självklart kommer vi lägga ut smakprover på innehållet så fort vi har möjlighet!

 

Senaste nytt i arbetet med "Contao - Handledning för editorer" (2012-03-17):

  • Under tiden Contao 3.0 varit under utveckling har vi beslutat att inte arbeta med boken. Detta då version 3.0 innehåller så otroligt många förändringar. Istället kommer arbetet med boken att återupptas när version 3.0 är frisläppt och att vi anser att den är tillräckligt stabil.

Tidigare nyhet (2012-03-17):

  • Vi har beslutat att även inkludera Sidstruktur-, Medlemmar- och Medlemsgrupper-modulerna i boken eftersom det inte är helt ovanligt att en editor arbetar i dessa. Lite längre väntan men det är nog värt det!
  • Vi har börjat titta på alternativa distributionssätt, förutom E-bok i PDF-format. Bland annat finns funderingar på att erbjuda boken online via personlig inloggning på vår hemsida. Detta kan öppna för möjligheten att prenumerera på de kapitel man verkligen behöver.
  • Det är svårt att hitta ett förlag som vill trycka en så liten upplaga som detta handlar om, men vi tittar på möjligheten att på egen hand trycka ett antal exemplar om priset blir överkomligt för slutanvändaren.

Anpassad för ditt företag/förening

Använder eller ska ni använda Contao på ert företag eller i er förening?

XProfil kommer att erbjuda kundanpassningar av sina E-böcker. Fördelarna med detta är många, men för att nämna några:

  • Välj att enbart beskriva de moduler och funktioner som era användare kommer att använda.
  • Låt oss anpassa texter och bilder så att de bättre reflekterar just er hemsida och företag/förening, t.ex. er egen logotype på framsidan, tips-/varningsrutor som beskriver just ert arbetflöde, skärmdumpar som visar just er hemsidestruktur.
  • Uppdelning av E-boken i flera mindre E-böcker.
  • Anpassningar för användning i användarutbildning.

Intresserad?

Fyll i din E-postadress och klicka på Prenumerera för att få ett nyhetsbrev när vi har några spännande nyheter om våra E-böcker!

Du kan när som helst avsluta din prenumeration eller välja att prenumerera på något av våra andra nyhetsbrev.

Och sen...

När vi vet att våra editorer fått ett bra verktyg i "Handledning för editorer" så fortsätter arbetet!

Nästa planerade handledning i serien blir "Handledning för administratörer". I den kommer vi att gå ner på djupet i Contao och beskriva hanteringen av bland annat mallar, moduler, stilmallar, layout, sidor, inställningar och plugin!

På sikt planeras även en engelsk översättning då även den engelska skaran av användare har en begränsat utbud av handledningar, guider och instruktioner.