Teknik, design och innehåll
Genom att hålla isär teknik, design och innehåll och sedan sammanföra dem under kontrollerade förhållanden skapas en solid hemsida.

Tekniken bakom en hemsida kan för den oinvigda vara helt obegriplig. Det är otroligt många förkortningar, metoder, teknologier och regelverk som man måste lära sig för att kunna skapa en hemsida från inget.
Dessutom är det en ständig kamp om att göra hemsidorna "sökmotoroptimerade" så att potentiella kunder verkligen hittar just min hemsida bland alla andra. Sökmotorer, som t.ex. Eniro, Google, Bing och Altavista för att nämna några, är ganska kräsna. Bygger man inte sin hemsida enligt deras regler så finns risken att dom helt hoppar över att indexera (kartlägga) hemsidan. Det finns gott om företag som arbetar med sökmotoroptimering och dom vet sitt värde och tar bra betalt för arbetet.
Tekniken kan delas in i flera mindre beståndsdelar:
- Serverteknik - En webbserver som är kopplad till internet krävs för att göra hemsidan åtkomlig för allmänheten. På servern lagras hemsidans innehåll. Servern måste ha någon form av webbservermjukvara som "serverar" hemsidan sidor till besökaren på begäran av besökarens webbläsare. På serversidan finns även mjukvara som levererar dynamiskt innehåll, hanterar databaser och liknande. Ett CMS-system är ett exempel på en sådan mjukvara.
- Klientteknik - Besökarens webbläsare är en klientmjukvara. Den hämtar och tolkar informationen från webbservern och visar den för besökaren. I informationen som hämtas kan det finnas små mjukvarusnuttar, script, som körs direkt i webbläsaren. Fördelen med script som körs på klienten är att webbservern avlastas.

Designen av hemsidan är minst lika viktig som den tekniken. Designen ska ju locka besökarna att stanna till och utforska innehållet. Besökare är ganska kräsna och tappar väldigt snabbt intresset. En stor del av en hemsidas spontana besökare stannar faktiskt bara i några få sekunder. Ska man trollbinda besökaren på den korta tiden så är designen viktig. Den ska bromsa upp besöket så pass att besökaren hinner få känslan "Det här kan nog vara rätt ställe!". Sen är det upp till själva innehållet att fixa resten.
Designen är, precis som tekniken, ingen "barnlek". Även här finns massor av teknik och metoder att lära sig. Ett stort kunnande inom grafisk formgivning, god smak och en känsla för mode (även webbdesign är starkt modestyrt) behövs. Förbi är tiden då en hemsida var lite grön text på gul bakgrund!
Hemsidans design delas egentligen upp i mindre beståndsdelar, där var och en kräver specifikt kunnande.
- Layout - Layouten bestämmer var saker och ting ska placeras på hemsidan. T.ex. företagets logotyp i sidhuvudet, navigationsmenyn i vänster kolumn och huvudinnehållet i huvudkolumnen. Layouten bestämmer sidans bredd och höjd och om bredden ska skalas om efter webbläsarens storlek eller ha en statisk bredd. Layouten styrs till stor del av s.k. stilmallar (CSS).
- Färgschema - Bakgrundsfärger, textfärger, färger på dekorationselement o.s.v. Färgerna styrs även de av s.k. stilmallar (CSS).
- Grafiska element - Grafiska element är de mer eller mindre statiska element som ger hemsidan sitt specifika utseende. Logotypen är ett grafiskt element, ett annat kan vara symbolerna i en punktlista. Ofta är de grafiska elementen något som man inte tänker på, dom bara finns där, men tar man bort dem så märks det direkt!

Innehållet på hemsidan är ju själva anledningen till att hemsidan existerar. Innehållet är de texter och bilder som fyller hemsidan och som har ett syfte att informera, sälja eller kanske förvåna.
Även innehållet kräver en specifik typ av expertis. Vem som helst skriver inte en bestseller eller en spännande artikel i dagstidningens debattkolumn.
Innehåll är inte bara textmassor. Det kan bestå av en blandning av rubriker, texter, bilder, länkar, filmer, animationer, formulär, tabeller, listor, nedladdningsbara filer och mycket mer. Innehållet ordnas i strukturer som gör det logiskt och lätt att hitta i hemsidans innehåll.
Sammanförandet av teknik, design och innehåll

Nu har vi teknik, design och innehåll som måste sammanföras för att få det önskade resultatet; en attraktiv och väl fungerande hemsida. Men hur gör man det?
Det finns några olika metoder att ta till för att skapa en hemsida. Den äldsta och mest "klassiska" metoden är att manuellt blanda innehållet av texter och bilder med lite design och teknik (skriva HTML-dokument) för att sedan ladda upp hela härligheten till webbservern, gärna med hjälp av ett s.k. FTP-program. Resultatet blir en förmodligen ganska statisk hemsida som kräver en hel del arbete för att kunna uppdateras. Minsta lilla bortglömda HTML-tagg eller felaktigt attribut så riskerar man att rasa hela den tänkta designen med ibland många timmars felsökning innan felet hittats. Det räcker med ett enda felaktigt tecken bland de kanske hundratals rader kod som en enda sida kan innehålla.

Nästa metod är att använda speciella mjukvaror på den egna datorn där du kan sätta ihop en hemsida ungefär på samma sätt som du arbetar i en modern ordbehandlare eller presentationsmjukvara. Dessa mjukvaror brukar populärt kallas för WYSIWYG-program ("What You See Is What You Get" eller på svenska "Det du ser är vad du får") där designen "ritas upp", bilder och text infogas och till sist laddas allt upp till webbservern. Lite enklare än det första alternativet eftersom den krångliga tekniken till stor del är dold för användaren, men fortfarande är resultatet ganska statiskt. Dessutom måste man fortfarande passa sig för att inte råka ändra i designen när man arbetar med sitt innehåll.

Den tredje och överlägset bästa metode är att använda ett serverbaserat CMS-system i vilket designen "stoppas in", en gång för alla. Allt redaktionellt arbete sker via webbläsaren, från vilken internetuppkopplad dator som helt, i hela världen. En innehållsförfattare behöver inte vara orolig för att råka förstöra hemsidans utseende då designen är skyddad. Systemet ser även till att genereringen av hemsidan sker enligt gällande standarder och att hemsidan blir uppskattad av sökmotorerna.
Vi kommer nu att beskriva hur CMS-systemet Contao används för att göra arbetet med en hemsida både effektivt, säkert och inte minst, roligt!