Contao som CMS-system

Contao innehåller det mesta av det bästa redan i sitt standardutförande!

Initiativtagaren och urfadern för Contao är Leo Feyer från München i Tyskland. Han påbörjade utvecklingen 2004 med syfte att skapa ett robust men ändå enkel CMS. Han kunde nog inte ana att Contao skulle bli en sådan succé som det visade sig bli.

Idag är det ca 100 otroligt drivna och kunniga människor med massor av samlad kompetens som utvecklar kärnan i systemet. Till sin hjälp har dom flera hundra duktiga användare som bidrar till att ständigt utveckla Contao.

XProfil är en av många professionella som med stor framgång använder Contao som "motor" i sina kundprojekt.

Lägg pengarna på det som är viktigt!

Contao Open Source CMS, är som namnet avslöjar "Open Source", vilket betyder att det är fritt att använda och att anpassa!

Open Source betyder att källkoden till Contao är öppet tillgänglig, utan kostnad. Contao får användas helt fritt enligt licensen GNU Lesser General Public License (LGPL). Klicka på länken för att läsa alla detaljer om licensen om du vill. Sammanfattningsvis så ger licensen dig tillåtelse att använda Contao både privat och kommersiellt. Du får ändra i Contao för att anpassa det till dina behov och du får sprida Contao vidare. Men, du måste alltid hänvisa till upphovsmännen för Contao och dess delar. De copyright-texter som finns i källkoden och som osynliga kommentarer i de genererade sidorna får inte tas bort eller ändras, vilket egentligen är det enda kravet. Det går dock att, mot en avgift, få tillåtelse att ta bort denna copyright-text om behovet skulle uppstå.

Så, genom att använda Contao som CMS så får du inte bara ett otroligt bra CMS-system utan även pengar över som du kan lägga på design och innehåll!

Contao support

Support

Bara för att Contao är Open Source och fritt att använda betyder det inte att det inte finns support. Det finns hjälp att få både från Contaos community och från professionella Contao-användare!

Köper du en dyr mjukvara från någon av världens mjukvarujättar brukar någon form av support ingå och nivån på den ingående supporten står i regel i direkt relation till inköpspriset på mjukvaran. Contao är som sagt Open Source och gratis att använda. Baksidan av att något är gratis att använda är att du inte får någon support. Inte någon "traditionell" support i alla fall.

Precis som många andra populära Open Source-mjukvaror så har även Contao ett s.k. community, eller användarnätverk. Contao har en hemsida med massor av information och instruktioner. Dessutom finns ett stort officiellt webbforum där användare och utvecklare diskuterar Contao inifrån och ut. Egentligen finns det två officiella forum, ett på engelska och ett på tyska. Den samlade kunskapen i dessa forum är enorm, så skriver du en fråga där så får du garanterat minst ett svar!

Ett företag som ska bygga upp sin hemsida eller intranet i ett CMS-system behöver i regel en annan nivå av support. Det är oftast ett sådant krav som gör att valet av system gärna faller på de stora kommersiella CMS-systemen där man vet att det finns support att hämta. Men, det är värt att notera att det finns ganska många professionella Contao-användare, som t.ex. XProfil, som erbjuder allt från användarsupport till installation och kundanpassning av Contao. Som vi nämnt tidigare så använder XProfil Contao till de flesta av våra kunders hemsideprojekt, och detta med stor framgång!

Säkert och framtidssäkrat

Säkerhet

Säkerhet är inte bara att vara skyddat från "hackerattacker". Det innefattar även framtidssäkerhet, att alltid vara aktuellt så att inte tekniken springer ifrån.

Contao har väldigt många användare och väldigt kunniga utvecklare. Alla dessa människor vänder och vrider och testar på alla sätt Contaos soliditet och säkerhet. Hittas något säkerhetshål så täpps det snabbt till!

Dessutom förändras Contao konstant för att alltid möta upp med gällande standarder. När förutsättningarna förändras för den underliggande tekniken hänger Contao med. Det betyder att din hemsida alltid körs med en modern motor!

Tillbaka